Amikor felmerül az igény a központi porszívóra, akkor érdemes néhány dolgot alaposan végiggondolni, hogy később ne hibáztassuk magunkat.

Az első megvizsgálandó szempont a következő: 

- újat építek 

- vagy felújítok 

- vagy utólagosan szeretnék ilyen rendszert.

Új épület építése esetén, ahol csöveket akár az aljzatbetonban akár a falba vésve el tudjuk tüntetni, érdemes ø 50 mm-es, antisztatikus csöveket alkalmazni. Élettartamuk gyakorlatilag a ház élettartamával megegyezik. Padlófűtés esetén érdemes meggondolni az ovális cső alkalmazását. Ezzel esetleg kevesebb betont kell bedolgozni.

Felújításnál érdemes végig gondolni, hogy ø 50 mm-es csövet vagy az alacsonyabb beépítési helyigénnyel rendelkező „ovális” keresztmetszetű csövet érdemes-e alkalmazni.

Utólagos beépítésre tervezték, a falra kívülről felszerelhető, színes takaróelemekkel rendelkező csőrendszert. Többféle színben kapható és nagyon esztétikus.

A falicsatlakozók vagy négyzet vagy téglalap alakúak. Már az alapszerelés megvásárlásakor el kell dönteni hogy melyiket szeretnénk, hiszen ennek megfelelő beépítő keretet kell alkalmazni. A választás csak esztétikai szempontok miatt fontos, a műszaki tartalmat nem befolyásolja.

A központi porszívórendszer központi gépének indíthatóságára többféle lehetőség kínálkozik:

- hagyományos módon 

- kapcsolós gégecsővel 

- távirányítással.

Hagyományos indításnál a rendszer akkor indul, amikor a hagyományos gégecső végét a falicsatlakozóba helyezik. Az alapszerelés csövei mellett ki van építve a két szálból álló vezérlőhálózat is. A vezérlőhálózat feszültségét a központi gép adja (12 V, 5 V). A gép gyakorlatilag rövidzárral indul. A gép mindaddig működik, amíg a gégecsövet ki nem húzzák a falicsatlakozóból.

A kapcsolós gégecső annyiban különbözik a hagyományostól, hogy a fejben elhelyeztek egy kapcsolót és a gégecső vége a falicsatlakozónál nem hoz létre rövidzárat a bedugásnál. Indítani a gégecső fejében lévő kapcsolóval lehet és a leállítást is innen lehet végezni. Leállításhoz nem kell a gégecsövet a falicsatlakozóból kihúzni.

Távirányítással történő indításhoz nem kell kiépíteni a vezérlőhálózatot, hanem a gégecső fejében lévő elektronika indítja – rádiófrekvencia segítségével - bekapcsolás után a központi gépet. A leállítás is innen történik.

A falicsatlakozók számának meghatározása is fontos. Általában 7 m-es és 9 m-es gégecsövek kaphatók. Ezek hossza meghatározza az a területet, ahol egy falicsatlakozóból takarítani tudunk. A 7 m-es gégecső kb. 30 m2, a 9 m-es gégecső 50 m2 takarítását teszi lehetővé. A takarítandó felületen ennek megfelelően kell elhelyezni a falicsatlakozókat.

A falicsatlakozóknak nemcsak a számát. de az elhelyezkedését is célszerű meghatározni. A bútor mögé kerülő falicsatlakozó általában nem használható, így bizonyos területek kimaradhatnak a takarításból. Érdemes az építési vagy a gépészeti rajzon megtervezni a csőhálózatot is, figyelembe véve a elképzelt bútorozást.

A központi gép elhelyezésénél vegyük figyelembe a következőket:

A gép lehetőleg a ház legalsó szintjére kerüljön.

A gép kifúvó nyílását lehetőleg vezessük ki a szabadba.

A gép és a csőhálózat összekötése oldható legyen.

A bútor csatlakozóknál (szemétlapát adapter) ügyeljünk arra, hogy maga az egység viszonylag alacsony, de a hozzákapcsolódó elszívó csőcsatlakozó és gégecső elhelyezésére legalább 100 mm magasságú helyre van szükség. A gyári gégecső hossza kb. 70 cm. A kiállást ennek megfelelően kell elhelyezni.

VROOM beépítése olyan helyeken lehet fontos, ahol sokszor kell valamit eltávolítani viszonylag kis távolságról. Az egység fixen van bekötve az elszívó hálózatba és 5 m gégecsővel rendelkezik. A gégecső automata felcsévélővel rendelkezik.  

A garancia kérdése is fontos. A legjobb szívómotorok üzemideje kb. 800-1000 üzemóra. Ha hetente 3 órát üzemeltetjük a porszívót, akkor ez öt év alatt 780 órát jelent, míg a heti 4 óra üzemeltetés 1040 órát öt év alatt.

Egy jó motor tehát öt évet ki szokott bírni, hiszen az átlag családok legfeljebb 2-2,5 órát porszívóznak hetente.

Az a gyártó, aki valódi 5 év garanciát vállal, az valószínűleg tartós motorokat válasz gépeibe.

A hirdetésekben sokszor megjelenik az 5 év, de általában megosztva. 3+2 vagy 2+3 éveket ajánlanak, de sok esetben simán 2 évet vállalnak csak.

Amikor választunk, értékeljük ezt a szempontot is.