Mai világunkban számtalan allergiát kiváltó tényező létezik. Lakáson belül az allergének közül kiemelt helyen szerepel a poratka, a velünk élő parányi szörny, mely a lakásunk tartozéka. Az újonnan épült lakásokban is megjelenik kb. egy hónapon belül.

Becslések szerint az asztmás megbetegedések előfordulásáért 60-80 %-ban a házi poratka a felelős, de az ekcéma, a szénanátha és a csalánkiütés kialakulásában is jelentős szerepet játszik.

A védekezés legfőbb teendője a poratkák számának csökkentése. Számtalan hasznos tanácsot lehet találni az internet lapjain. A legbiztosabb védekezés azonban a központi porszívó rendszer alkalmazása.

A hagyományos és a központi porszívóknál alkalmazott szűrők közel azonos szűrési tulajdonságokkal rendelkeznek. A központi porszívózásnál a beszívott levegő azonban nem kerül visszafúvásra a szobába, így nem keveri fel a leülepedett port és vele együtt a poratkákat és azok ürülékét és a szűrőn áthatoló elemi részecskék sem kerülnek vissza a lakás légterébe.

A szobában beszívott levegő zárt csőrendszeren keresztül kerül a központi gépbe, ahol a szűrő megtisztítja és a levegő a szabadba távozik. Ezzel a rendszerrel megakadályozzuk a szoba levegőjének felkeveredésért.

A központi porszívó rendszer nemcsak a tisztaság, hanem az egészség megőrzésének egyik – egyre inkább nélkülözhetetlen – eszköze.